Oh, daar ben je .............

Oh, daar ben je...………………...

We leven in een tijd met ontelbare mogelijkheden. Wat een rijkdom. Deze rijkdom brengt ook met zich mee, dat ik er soms in verzuip. Er zijn zoveel prikkels om me heen, er moeten zoveel keuzes gemaakt worden, ik moet dit, ik moet dat...………….

Onlangs ben ik een paar weken met de trein gaan reizen door een gedeelte van Europa, in mijn eentje. De avond voor vertrek bleek dat de treinen tussen Groningen en Assen niet zouden rijden de volgende ochtend en er bussen werden ingezet. Je moest rekening houden met extra reistijd. Stress. Daar ging mijn tijdsschema, help! Mijn allerbeste vriend attendeerde mij erop dat dit wel vaker zal voorkomen gedurende mijn reis. Een mooie opmerking, die ik dan ook tot me liet doordringen. De volgende ochtend vertrok ik in alle rust. Het gaat om de reis, niet om de eindbestemming.

Een geweldige reis volgde. Via Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland mocht ik geweldige steden bezoeken. Het ritme van het reizen per trein, het ontdekken van telkens nieuwe plekken, en het rondsjouwen in de steden zonder plan gaven al snel een gevoel van avontuur. En kwam ik tot de ontdekking dat de verrassing vaak voortkomt uit het niet hebben van een plan. Gewoon op mijn gevoel/intuïtie afgaan, en die brengt me wel daar waar het goed is.

Vooraf had ik een stilteretraite geboekt in Assisi. Het stiltecentrum ligt afgelegen in het gebergte buiten Assisi, en geeft alleen al door de omgeving de rust en stilte waardoor je tot stilstand komt. Het wordt begeleidt door een echtpaar op een hele liefdevolle en open minded manier. Hierdoor ontstond de volledige ruimte om mijn eigen proces aan te gaan. Juist in de stilte komen af en toe ideeën bij me naar boven, of inzichten over dingen die niet meer goed voelen om ze op die manier te doen.

Het is een uitdaging voor mij, om nu na terugkomst de momenten van stilte weer te blijven opzoeken en te creëren. En mijn leven zo in te richten, waardoor het contact met mezelf er is, ik optimaal gebruik kan maken van alle mogelijkheden van deze tijd, maar me er ook niet in verlies. Elke dag bewust zijn van mijn eigen bestaan, en dan het contact met de wereld aan te gaan. Zodat ik altijd weet waar ik ben ………..