Wie is Klaas Jan?

Graag wil ik iets over mezelf aan je vertellen zodat je een beetje weet wie ik ben en wat mijn achtergrond is. 

Mijn naam is Klaas Jan Dijkman, geboren op 2 oktober in 1969 (het jaar van de eerste mens op de maan) te Schildwolde. Een klein dorpje 21 km ten oosten van de stad Groningen. Hier ben ik opgegroeid samen met mijn ouders en mijn twee jaar oudere zus. Een doorsnee gezin met de beslommeringen die bij die tijd hoorden. Er werd niet gepraat over gevoelens en emoties en hoe daar mee om te gaan. De scheiding van mijn ouders en het openlijk uiten van mijn homoseksualiteit waren dan ook lastige periodes tijdens mijn jeugd. Er werd je niet verteld en geleerd wat er allemaal bij kwam kijken om het volwassen leven in te gaan. Met zowel een lege rugzak aan begeleiding als een volle rugzak met emotionele bagage ging ik de wijde wereld in.

Op mijn 18e ging ik samenwonen en dacht alles te weten en  te overzien. Niets bleek minder waar. Rond mijn twintigste was ik vaak somber gestemd en wist niet hoe me aan te passen in een wereld waarin van alle kanten iets van me verwacht werd. Voor de buitenwereld was ik die aardige en sociale jongeman, maar van binnen was er weinig tot niets aan positief gevoel, trots of liefde voor mezelf. Ik was inmiddels 27 en besloot om het roer om te gooien. De relatie die ik op mijn 17e was aangegaan klopte plotseling niet meer. Pijnlijk maar waar. Het werd me opeens duidelijk dat het niet meer mijn leven was wat ik leidde. Maar wat en hoe dan wel? Daar had ik ook geen idee van. Het was wel het moment waar mijn pad van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording is gestart. Het begon met gesprekken met een maatschappelijk werker, later met een psycholoog, boeken lezen, een jaar in het buitenland wonen, het volgen van Emotioneel Lichaamswerk. Hierdoor kwam ik langzaam (weer) in contact met mijn lichaam, en met wat zich daarin allemaal afspeelde. Vele malen was ik gefrustreerd omdat ik niets voelde. Een lange weg volgde, het pad naar binnen.

In 2002 startte ik met de opleiding verpleegkundige in de psychiatrie. Op vele interessante werkplekken heb ik  mogen werken, waar ik veel over mezelf en over de ander heb geleerd. Hier begint mijn ervaring met het begeleiden van mensen met verschillende soorten problematiek: o.a. psychisch leiden, eenzaamheid, Korsakov, eetstoornis, verslaving, persoonlijkheidsstoornis, faalangst, verzamelwoede, etc. Ook in de palliatieve zorg heb ik ervaring mogen opdoen met waardevolle lessen over het leven en de dood. Wat verder volgde was o.a. de opleiding bij Academie voor Counseling en Coaching (2011), Reiki 1 en 2, Zen-meditatie, jaartraining Tantra, training Leiding over je Leven en vele andere trainingen en cursussen. In 2017 heb ik een loopbaantraject gevolgd welke voornamelijk bestond uit opstellingen. Hierdoor mocht ik wederom grote stappen zetten in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Wie ben ik, hoe zorg ik voor mezelf, heb ik mezelf lief, ben ik tevreden met mezelf, enz. Het gevolg hiervan was dat ik onder begeleiding ben gaan sporten, iets wat voor mij helemaal nieuw was. Dit was het begin van een gezonder en actiever leven ooit.

Al deze ontwikkelingen hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben. Een volwassen man die inmiddels met tevredenheid naar zichzelf kan kijken, en trots is. Trots op wie ik nu ben. Om mijzelf ook te blijven ontwikkelen en om geprikkeld te blijven volg ik met regelmaat trainingen, intervisie, workshops e.d. Daarnaast heb ik de nodige mensen om me heen verzameld waar ik met mijn vragen, onzekerheden etc. terecht kan. Mijn mening is dan ook dat het voor ieder mens van belang is om een leraar/coach/trainer te hebben waarbij je ten alle tijden terecht kunt. Iemand die er altijd voor je is zonder oordeel. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaring hierin delen als het gaat om het vergroten van je bewustzijn. Stap voor stap het contact herstellen met jezelf! Waarbij het fijn is om iemand als support te hebben. Dat is wat ik graag wil zijn voor jou.