Stilteweekend

Heb jij zin in: even niets moeten en bijkomen van alle drukte, chaos en hectiek. Tijd nemen voor jezelf en voor jouw stilte, in een groep gelijkgestemden. Lees dan door en ontdek of een stilteweekend iets voor jou is!

Waarom?

We leven in een tijd met ontelbare mogelijkheden, waarin niets meer onmogelijk lijkt te zijn. Aan de andere kant worden we ook beperkt in onze ruimte en keuzes. Daardoor komt er veel op ons af. Door tijd te nemen voor stilte wordt het mogelijk hierin opnieuw bewuste keuzes te maken. De stilte brengt je weer in contact met je oorspronkelijke kern. Na het stilteweekend heb je weer een open blik en een diepere visie.

Retraite of retreat

Een andere benaming voor het stilteweekend is retraite of retreat, wat letterlijk betekent: terugtrekken of afzonderen. Door tijdens dit weekend ons af te zonderen van de rest van de wereld kom je automatisch bij jezelf uit. Je mobiel gaat uit, er is geen krant en ook de tv blijft uit. Hierdoor heb je geen externe prikkels die je kunnen afleiden. Je wordt je weer bewuster van je eigen gedachten en je eigen gedrag. Het tempo gaat omlaag in dit weekend, waardoor er meer tijd ontstaat om te voelen en te denken. In dit alles wordt je uitgenodigd om bewust hiermee in verbinding te zijn. 

Hoe?

Tijdens het weekend verblijven we het grootste gedeelte van de tijd in stilte. We houden korte zit- en loopmeditaties. Deze zijn ook zonder ervaring met mediteren prima te doen. Door middel van verschillende opdrachten ga je aan de slag om orde te scheppen in je hoofd. De vegetarische maaltijden gaan we met elkaar voorbereiden en daarna in stilte opeten. Tevens zijn er steeds momenten om je tijd op je eigen manier in te vullen. We verblijven midden in de natuur waardoor tot rust komen bijna automatisch gaat.

Met wie?

Je verblijft in een groep met gelijkgestemden die net als jij op zoek zijn naar momenten van stilte, rust, bezinning en samenzijn.


Programma

Op de vrijdag wordt je vanaf 17:00 van harte welkom geheten, waarna we beginnen met een heerlijke soep en ambachtelijke broden. De kamers worden verdeeld en we beginnen met het programma om 19:30. Je maakt met iedereen kennis en er wordt uitleg gegeven over het gehele weekend. Er wordt een corveelijst gemaakt, want we dragen met elkaar de verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. De avond wordt afgesloten met een meditatie en om 22:00 gaat de stilte in. 

 

Op zaterdag en zondag beginnen we met een gezamenlijk ontbijt en aansluitend  gaan we de dag openen met een korte zit- en loopmeditatie. Daarna volgen verschillende activiteiten, afgewisseld met de benodigde pauzes en maaltijden tussendoor. Tussendoor kun je de vrije momenten invullen op je eigen manier. Zondagmiddag wordt de stilte weer doorbroken. We sluiten af met koffie, thee en het gezamenlijk opruimen. Rond 16:00 gaan we uiteindelijk allemaal weer onze eigen weg.

Verblijf

We verblijven op het Landgoed Nieuw Allardsoog te Bakkeveen. Het 14 ha grote landgoed ligt goed verborgen op het grenspunt van de drie noordelijke provincies en is een oase van rust, met eigen ven, bos, parkjes en weide met eigen vee. Het ligt heel centraal in Noord Nederland. Op het terrein zijn drie van elkaar afgezonderde groepsaccommodaties. De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 14 deelnemers. Je heb een slaapkamer in je eentje met eigen toilet en douche. Kom je samen met iemand en jullie delen de kamer, dan krijg je een korting. 


Wanneer?

  • vrijdag 25 t/m zondag 27 februari 2022
  • vrijdag 22 t/m zondag 24 april 2022
  • vrijdag 16 t/m zondag 18 september 2022
  • vrijdag 18 t/m 20 november 2022

Wat zijn de kosten?

De kosten voor dit weekend zijn €375,- per persoon. Dit bedrag is inclusief overnachtingen, opgemaakt bed bij aankomst, activiteiten, thee + koffie, 2 x ontbijt, 2 x lunch, 2 x diner, fruit, tussendoortjes, handdoekenset en toeristenbelasting. 

Aanmelden

Na inschrijving via het aanmeldingsformulier krijg je een bevestigingsmail met uitleg over de betaling en wordt je binnen een week gebeld voor verdere uitleg. Je wordt verzocht om binnen twee weken €225,- over te maken. Het resterende bedrag moet uiterlijk twee weken vóór aanvang van het stilteweekend betaald zijn. Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding + eerste aanbetaling.

Annulering

Bij annulering binnen 30 dagen voor aanvang van het stilteweekend ben je het aanbetaalde bedrag van €225,- verschuldigd. Bij annulering binnen 14 dagen voor aanvang van het stilteweekend brengen wij het totale bedrag in rekening, tenzij je iemand anders vindt die je plaats inneemt. Bij onvoldoende aanmelding behouden wij ons het recht om het stilteweekend te annuleren. Je krijgt dan het door jouw betaalde bedrag volledig terug.

 

Graag tot ziens bij één van de Stilteweekenden.

Reacties van deelnemers

Elise: Ik heb het stilteweekend in 2 woorden ervaren als inspirerend & fantastic. In een groep met fijne mensen heb ik in stilte kunnen zijn met de omgeving, bij mezelf. "Voel je vrij" gaf je ons mee en dat is zó gelukt. Bevrijdend om te mogen zijn wie je bent, waar je behoefte aan hebt gewoon doen. Gewoon omdat iedereen het doet en daarin zit ook juist de verbondenheid. Dank voor je prachtige program. Wat een ontzettende leuke opdrachten mét behoud van ruimte om zelf in te vullen.

 

Ricky: Het was prachtig, helend en zo waardevol. Alle deelnemers met hetzelfde doel, vrijdagavond nog zo onzeker, maar met het uur groeiend in vertrouwen in elkaar. Doen wat je wilt doen, zonder dat je je hoeft af te vragen wat de ander daarvan zal denken. Zelf ook niet veroordelend over hoe anderen iets doen. Open, weerloos, vol vertrouwen stil, stil ..... Alles van waarde is weerloos. 

 

Rudi: Een hele mooie, bijzondere ervaring. In het begin wel wat weerstand gevoeld. Mediteren blijf ik lastig vinden, zit dan nog erg in mijn hoofd. Het programma was erg variërend en leuk om te doen. De begeleiding in uitleg was ook prima. De groep voelde erg vertrouwd en warm!  Het begeleiden van stilteweekenden zit in het DNA van Klaas Jan.

 

Carolien: Niets dan lof over het georganiseerde Stilteweekend door Klaas Jan! Het was een super intense ervaring! Het heeft mij vele inzichten gegeven en echte rust! Een heerlijk programma en een hele fijne groep! Aan het einde van het weekend wilde ik de stilte niet meer uit! Dit was mijn 2e weekend en ik vond het wederom fantastisch, en toch weer allerlei nieuwe momenten!

 

Rianne: Ge-wel-dig. Had geen idee wat me te wachten stond, maar wat een weldaad, stilte ..... Dit met/in een groep te doen zag ik eerst tegenop, maar juist bijzonder. Ga zeker nog een keer ( mag't met dezelfde groep ? )

Esther: Zo bijzonder samen te zijn met "on"bekenden. Het maakt een groot verschil met elkaar om te gaan in stilte of in gesprek..... Stil zijn was en is heerlijk, nieuwe ontdekkingen wat het met je doet, wat je voelt, hoe het gaat. Steeds een stap dichterbij hoe geweldig stil zijn, meditatie is, dat zelfs het programma soms veel te snel ging. Nu al weer? Ik beveel het anderen zeker aan, als je durft :) De groep mensen, warm, fijn, onderzoekend. 

Conny: Ik kan Geef Stilte Stem zeker aanraden. Het stilte weekend was super! Heerlijk bij kunnen tanken en tot mij zelf kunnen komen.

 

Gerlof: Ik kijk terug op een heel bijzonder weekend met, voor mij een nieuwe ervaring en nieuwe inzichten. Allereerst bedankt daarvoor. Je hebt het programma met zorg samengesteld, dat was te merken. Je had het goed opgebouwd.