Stilteweekend

Heb jij zin in: even niets moeten en bijkomen van alle drukte, chaos en hectiek. Tijd nemen voor jezelf en voor jouw stilte, in een groep gelijkgestemden. Lees hieronder de informatie door en ontdek of een stilteweekend iets voor jou is!

Waarom?

We leven in een tijd met ontelbare mogelijkheden, waarin niets meer onmogelijk lijkt te zijn. Er komt veel op ons af. Door tijd te nemen voor stilte wordt het mogelijk hierin opnieuw bewuste keuzes te maken. De stilte brengt je weer in contact met je oorspronkelijke kern. Na het stilteweekend heb je weer een open blik en een diepere visie.

Retraite of retreat

Een andere benaming voor het stilteweekend is retraite of retreat, wat letterlijk betekent: terugtrekken of afzonderen. Door tijdens dit weekend ons af te zonderen van de rest van de wereld kom je automatisch bij jezelf uit. Je mobiel gaat offline, er is geen krant en ook de tv blijft uit. Hierdoor heb je geen externe prikkels die je kunnen afleiden. Je wordt je weer bewuster van je eigen gedachten en je eigen gedrag. Het tempo gaat omlaag in dit weekend, waardoor er meer tijd ontstaat om te voelen en te denken. In dit alles wordt je uitgenodigd om bewust hiermee in verbinding te zijn. 

Hoe?

Tijdens het weekend verblijven we het grootste gedeelte van de tijd in stilte. We houden korte zit- en loopmeditaties. Deze zijn ook zonder ervaring met mediteren prima te doen. Door middel van verschillende opdrachten ga je aan de slag om orde te scheppen in je hoofd. De vegetarische maaltijden gaan we met elkaar voorbereiden en daarna in stilte opeten. Tevens zijn er steeds momenten om je tijd op je eigen manier in te vullen. We verblijven midden in de natuur waardoor tot rust komen bijna automatisch gaat. Het gehele weekend en het verblijf staat in het teken van eenvoud en vertraging.

Met wie?

Je verblijft in een groep met gelijkgestemden die net als jij op zoek zijn naar momenten van stilte, rust, bezinning en samenzijn. De groep bestaat uit minimaal 4 deelnemers, en maximaal 7 deelnemers.


Programma

Op de vrijdag wordt je vanaf 17:00 van harte welkom geheten, waarna we beginnen met een heerlijke soep en ambachtelijke broden. De kamers worden verdeeld en we beginnen met het programma om 19:30. Je maakt met iedereen kennis en er wordt uitleg gegeven over het gehele weekend. Er wordt een corveelijst gemaakt, we dragen met elkaar de verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. De avond wordt afgesloten met een meditatie en om 22:00 gaat de stilte in. 

 

Op zaterdag en zondag beginnen we met een gezamenlijk ontbijt. Daarna gaan we de dag openen met een korte zit- en loopmeditatie. Verder volgen verschillende activiteiten; o.a. een schrijfopdracht, stiltewandeling en een creatieve knip- en plakopdracht. Dit alles afgewisseld met de benodigde pauzes en maaltijden. Daarnaast kun je de vrije momenten invullen op je eigen manier, bijvoorbeeld door te wandelen door de mooie tuin. Zondagmiddag rond drie uur wordt de stilte gezamenlijk weer doorbroken. We sluiten af met koffie, thee en gezamenlijk opruimen. Rond 16:00 gaan we uiteindelijk allemaal weer onze eigen weg.

Waar?

We verblijven bij Welhoven, een groepsaccommodatie, gelegen in het mooie Vledderveen in Drenthe. Dit ligt aan de rand van het Drents-Friese Woud. Het landschap is afwisselend bossig, met vennen, en akkers/weiden, met statige eiken- en beukenlanen en prachtige vergezichten. Het terrein is 1 ha. Er is een grasveld, een vijver, een tuin die in aanbouw is als een helende ecologie. Een gedeelte van het land is wild grasland met paden erdoor. Genoeg ruimte om je eigen mijmerplekje te creëren. Er zijn 2 persoons slaapkamers die je afhankelijk van de grootte van de groep wel of niet deelt met iemand anders. Wil je zeker zijn van een slaapkamer in je eentje, dan kun je deze vooraf reserveren tegen een meerprijs van € 45,-


Wanneer?

Je kunt je opgeven als geïnteresseerde. Vanwege mijn reis van september 2023 t/m maart 2024 staat er nog geen nieuw weekend ingepland. Waarschijnlijk wordt dit in het voorjaar 2024.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor dit weekend zijn € 395,- per persoon. Dit bedrag is inclusief overnachtingen, linnenpakket (dit omvat onderlaken, dekbedhoes, kussensloop en handdoeken), activiteiten, thee en koffie, 2 x ontbijt, 2 x lunch, 2 x avondmaaltijd, fruit, tussendoortjes en toeristenbelasting. Je kunt tegen een meerprijs van € 45,-  een slaapkamer in je eentje reserveren.

Aanmelden

Lijkt het je fijn om deel te nemen nadat je dit alles gelezen hebt? Wacht dan niet langer en meld je aan als geïnteresseerde! Je wordt dan gebeld voor verdere uitleg en vragen. Nadat het weekend gepland is en je definitief besluit om mee te gaan wordt je verzocht om een aanbetaling van € 195,- over te maken. Het resterende bedrag moet uiterlijk twee weken vóór aanvang van het stilteweekend betaald zijn. Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding + eerste aanbetaling.

Annulering

Bij annulering binnen 30 dagen voor aanvang van het stilteweekend ben je het aanbetaalde bedrag van € 195,- verschuldigd. Bij annulering binnen 14 dagen voor aanvang van het stilteweekend brengen wij het totale bedrag in rekening, tenzij je iemand anders vindt die je plaats inneemt. Bij onvoldoende aanmelding behoudt Geef Stilte Stem het recht om het stilteweekend te annuleren. Je krijgt dan het door jouw betaalde bedrag volledig terug.

 

Graag tot ziens bij één van de Stilteweekenden.

Reacties van deelnemers

Elise: Ik heb het stilteweekend in 2 woorden ervaren als inspirerend & fantastic. In een groep met fijne mensen heb ik in stilte kunnen zijn met de omgeving, bij mezelf. "Voel je vrij" gaf je ons mee en dat is zó gelukt. Bevrijdend om te mogen zijn wie je bent, waar je behoefte aan hebt gewoon doen. Gewoon omdat iedereen het doet en daarin zit ook juist de verbondenheid. Dank voor je prachtige program. Wat een ontzettende leuke opdrachten mét behoud van ruimte om zelf in te vullen.

José: Overweldigend, zwaar, fijn, spiegelend. Veel over mezelf geleerd! Openbaring. Wat is de stilte een fijne leermeester. Programma is top, duidelijk. Het maakt dat je werkelijk "de dag" kunt loslaten en volledig naar jezelf gaat. De groep is fijn. Ondanks de stilte, of juist dankzij de stilte schep je een band. Kortom één en al positiviteit. Zal zeker dit aanbevelen. Vooral aan mezelf om dit nogmaals te doen. Tijd voor verandering die ik aanpak met beide handen. Dank! Ik geef het weekend een dikke vette 9.

 

Rudi: Een hele mooie, bijzondere ervaring. In het begin wel wat weerstand gevoeld. Mediteren blijf ik lastig vinden, zit dan nog erg in mijn hoofd. Het programma was erg variërend en leuk om te doen. De begeleiding in uitleg was ook prima. De groep voelde erg vertrouwd en warm!  Het begeleiden van stilteweekenden zit in het DNA van Klaas Jan.

Wilma: Ik heb geweldig genoten dit weekend en zou het andere mensen zeker aanraden. Het was niet moeilijk om stil te zijn voor de vrijdag en zaterdag. Zondag was moeilijker, maar er zijn op de prachtige locatie plekken genoeg om je af te zonderen en dus stil te zijn. Het programma is goed, ook ik moest aan dit rustige tempo wennen. De oefening van zondag was een openbaring. Ik geef dit weekend een 10.

 

Carolien: Niets dan lof over het georganiseerde Stilteweekend door Klaas Jan! Het was een super intense ervaring! Het heeft mij vele inzichten gegeven en echte rust! Een heerlijk programma en een hele fijne groep! Aan het einde van het weekend wilde ik de stilte niet meer uit! Dit was mijn 2e weekend en ik vond het wederom fantastisch, en toch weer allerlei nieuwe momenten!

Gerlof: Ik kijk terug op een heel bijzonder weekend met, voor mij een nieuwe ervaring en nieuwe inzichten. Allereerst bedankt daarvoor. Je hebt het programma met zorg samengesteld, dat was te merken. Je had het goed opgebouwd.

Esther: Zo bijzonder samen te zijn met "on"bekenden. Het maakt een groot verschil met elkaar om te gaan in stilte of in gesprek..... Stil zijn was en is heerlijk, nieuwe ontdekkingen wat het met je doet, wat je voelt, hoe het gaat. Steeds een stap dichterbij hoe geweldig stil zijn, meditatie is, dat zelfs het programma soms veel te snel ging. Nu al weer? Ik beveel het anderen zeker aan, als je durft :) De groep mensen, warm, fijn, onderzoekend. 

Rosita: Ik vond het heerlijk dit weekend. Voelde echte innerlijke rust en heb zeker wat nieuwe inzichten gekregen. Het programma was perfect, het feit dat je vrij bent om te doen wat bij jou past is heerlijk. Ik beveel het zeker anderen aan. Ik geef het weekend een 9.

 

Ricky: Het was prachtig, helend en zo waardevol. Alle deelnemers met hetzelfde doel, vrijdagavond nog zo onzeker, maar met het uur groeiend in vertrouwen in elkaar. Doen wat je wilt doen, zonder dat je je hoeft af te vragen wat de ander daarvan zal denken. Zelf ook niet veroordelend over hoe anderen iets doen. Open, weerloos, vol vertrouwen stil, stil ..... Alles van waarde is weerloos. 

Wenda: Helemaal goed allemaal. Fijn om (weer) terug te gaan naar mijn kern: een mooie vorm van zelfzorg. Voor herhaling vatbaar. Fijne oefeningen ook, voegde echt wat toe. Zeker aan te bevelen. Ik geef het weekend een 8,5.

 

Rianne: Ge-wel-dig. Had geen idee wat me te wachten stond, maar wat een weldaad, stilte ..... Dit met/in een groep te doen zag ik eerst tegenop, maar juist bijzonder. Ga zeker nog een keer ( mag't met dezelfde groep ? )

Conny: Ik kan Geef Stilte Stem zeker aanraden. Het stilte weekend was super! Heerlijk bij kunnen tanken en tot mij zelf kunnen komen.